Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Användarinformation

Vid MPE producerar vi rekombinanta proteiner i mammalieceller, ett expressionssystem som även kan producera stora, sekretoriska proteiner med post-translationella modifieringar såsom glykosylering, disulfidbindningar och proteolytiska klyvningar.

Hur använder du MPE för att producera ett protein?

Vi hjälper er att producera proteiner eller odla celler för er forskning. På vårt cellodlingslab utför vår egen personal allt arbete som behövs (pga risken för kontamineringar i ett cellodlingslab), men vad gäller övrigt arbete kan ni gärna hjälpa till. Det kan vara t ex vektorkonstruktioner samt analys av de proteiner vi producerat, beroende på vad ni själva har för kunskaper och erfarenheter. Om ni vill utför vi även dessa steg. Kontakta oss gärna för att diskutera lämpligt upplägg för era proteiner.

Hur kan jag odla celler på MPE?

Vår personal utför cellodlingar för forskare som vill ha celler från t ex cellinjer i olika mängd. Vi har även ett cellodlingslab som kan hyras av forskare som själva tillfälligt vill odla celler, inför t ex mikroskopi.

Varför rekombinanta proteiner i mammalieceller?

I den post-genomiska eran kommer möjligheten att uttrycka olika proteiner för att kunna studera dessas funktioner att vara av stigande betydelse. Många mindre, intracellulära proteiner kan uttryckas i bakterier, jäst eller insektceller, men större och framförallt sekretoriska proteiner kan ej uttryckas i dessa system. Anledningen till det är de kontrollsystem för sekretion som finns i endoplasmatiskt reticulum och även de glykosyleringssteg som förekommer i Golgi i däggdjursceller. För att uttrycka dessa större proteiner har valet av expressionssystem fallit på Chinese Hamster Ovary (CHO) cells, både inom EU’s ”Animal Cell Factory”-projekt och inom bioteknikindustrin. Det är även den cellinje vi på MPE använder mest för detta syfte. CHO celler har några viktiga fördelar: 1) de kan anpassas till att växa i suspension, 2) de har ett effektivt system för protein folding och 3) produkter från CHO celler anses säkra för human användning.

Den vetenskapliga personalen vid MPE har arbetat med flera EU-finansierade projekt med syfte att producera olika väldefinierade glykoformer av proteiner för vaccinationsförsök mot bröstcancer. Detta har lärt oss hur man använder CHO celler för proteinexpression och även hur man kan manipulera glykosyleringen hos cellerna (både N- och O-glykaner). Vi har inom dessa EU-projekt samarbetat med Prof. Thomas Noll i Bielefeld, Tyskland, som tidigare var vid Biotechnology Research Center i Jülich, ett av de största och bästa instituten för produktion av rekombinanta proteiner i Europa, utanför bioteknikindustrin.Våra två grupper har tillsammans utvecklat och testat förhållandena för produktion av detta rekombinanta vaccin och vi fann att glukos-begränsad perfusionsodling (ett kontinuerligt odlingssystem där nytt medium pumpas in och använt medium pumpas ut med samma hastighet) var överlägset i produktivitet. Förutom den höga produktiviteten kunde proteinerna med lätthet isoleras från det skördade odlingsmediet. Eftersom proteinfritt odlingsmedium används kunde en minst 50%-ig renhet av proteinet erhållas direkt efter ett enkelt koncentreringssteg. Prof. Noll’s grupp har varit involverad i arbetet med att starta upp MPE och deras expertis kommer även fortsättningsvis att finnas tillgänglig för alla användare av faciliteten.

Kontaktinformation

MPE core facility

Box 413, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Medicinaregatan 9A, sut. vån.

Sidansvarig: Malin Bäckström|Sidan uppdaterades: 2014-02-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?