Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Biobank Core Facility

Biobank Core Facility vid Sahlgrenska akademin etablerades våren 2018 efter beslut i Hälso-SAM samt i akademins fakultetsstyrelse. Biobank Core Facility placeras organisatoriskt inom akademins Core Facilities.

Covid-19: Förturshantering av biobanksansökningar

Med anledning av den rådande situationen har Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten gått ut med information om förturshantering av ansökningar kopplade till covid-19.

Då forskning om covid-19 är mycket angelägen och av stor betydelse för folkhälsan har samtliga regioners biobanker gemensamt beslutat att biobanksansökningar med anknytning till covid-19 ska prioriteras den närmaste tiden. Flera biobanker kan även erbjuda förturshantering gällande provinsamling.

Ett flertal förfrågningar har redan inkommit till våra samverkansregioner runt om i landet och samtliga biobankssamordnare och Regionala biobankscentrum (RBC) kommer vara behjälpliga för att klara en så kort handläggningstid som möjligt. Målet är att ha ansökan klar inom en vecka.

Förturshantering av biobanksansökningar innebär att forskningsstudien tidigt, helst redan i planeringsstadiet, kontaktar aktuell biobankssamordnare eller aktuellt Regionalt biobankscentrum (RBC) för rådgivning, så att handläggning av avtal kan planeras.

Kontaktpersoner och stödfunktioner

Biobanksfrågor i Västra Götaland

I Västra Götaland är det Biobank Väst som förturshanterar biobanksansökningar och provinsamling kopplat till covid-19

För regulatoriska frågor och biobanksansökningar kontakta rbcvast@vgregion.se
För operativa biobanksfrågor kontakta biobankvast@vgregion.se

Om oss

Under 2017 träffades en ny huvudöverenskommelse mellan Sveriges universitet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) samt näringslivets branschorganisationer gällande nationell biobanksinfrastruktur. För att fullfölja huvudöverenskommelsen inrättades samarbetsorganet Biobank Sverige. Syftet med det utökade samarbetet är att bygga en gemensam, förbättrad och långsiktigt hållbar nationell biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv med de bästa förutsättningar för både nationellt och internationellt samarbete. Det stärkta samarbetet får stöd av vetenskapsrådet i form av medel för åren 2018-2019, med möjlighet att söka förlängning för utökad satsning. Syftet med den nya forskningsinfrastrukturen och integrationen är att producera god vetenskap baserad på biobanksprov till gagn för folkhälsan och den enskilde patienten.

Biobank Core Facility samverkar lokalt med Biobank Väst och utvecklar det lokala biobanksarbetet i Västra Götaland. Biobank Core Facility tillsammans med Biobank Väst utgör en av noderna inom Biobank Sverige och har som nationellt ansvar att utveckla biomarkörer och bedriva forskning kring provkvalité. Tillsammans med Core-Facilities och SciLifeLab har vi därför identifierat olika analysplattformar och tekniker som inte lever upp till den reproducerbarhet som är önskvärd och därför behöver harmoniseras och standardiseras för att kunna nå sin fulla potential för framtidens forskning och sjukvård.

 

Nyheter

  • Kurs: Biobankning för klinisk forskning

    [2019-03-07] Få gedigen kunskap kring arbete med biobankning och biobanksprov som sträcker sig från lagar och regler till praktisk hantering och analys.

  • Nationell Biobankskonferens 2019

    [2018-10-29] Nu är anmälan öppen till Nationell Biobankskonferens 2019. Årets tema är: Biobank Sverige - från idé till verklighet. När: 26-27 mars 2019 Var: Svenska Mässan, Göteborg

Fler nyheter

Kontaktinformation

Biobank Core Facility

Box 413, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Medicinaregatan 3B, plan 1000

För mer information se "Kontakt" under huvudmenyn

Biobank CF är en del av Biobank Sverige

Biobank Core Facility är en del av det nationella Biobank Sverige, som har stöd av Vetenskapsrådet.

Sidansvarig: Core Facilities web editor|Sidan uppdaterades: 2020-03-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?