Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Laboratoriet för Experimentell Biomedicin, EBM

Vid Göteborgs universitet bedrivs forskning inom många fält. En del av forskningen använder djur, till exempel inom biomedicin är användning av försöksdjur avgörande för utveckling av behandlingar och nya läkemedel mot sjukdomar som cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Det behövs också studier på djur för att förstå hur miljöutsläpp påverkar djurs hälsa och beteenden, vilket i sin tur kan leda till bättre lagstiftning för att skydda vilda djur, miljö och natur.

På Laboratoriet för experimentell biomedicin (EBM) bedrivs forskning inom flera medicinska områden såsom cancer, nervsjukdomar, reumatism, diabetes, hjärt-/kärlsjukdomar och vaccinutveckling. Det finns en stark koppling till sjukhusen i Västra Götalandsregionen, framförallt Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där många läkare delar sin tid mellan forskning på EBM och kliniskt arbete på sjukhuset.

Forskning med djurförsök omfattas av ett lagstadgat regelverk och kräver särskilt etiskt tillstånd som godkänts av en etisk nämnd utsedd av Jordbruksverket. Jordbruksverket utfärdar de förordningar som styr djurförsöksverksamhet i Sverige. Länk till Jordbruksverkets hemsida och ansökan om etiskt tillstånd finns till höger. Vid EBM sköts djuren av kvalificerad personal, och djurens välmående övervakas och kontrolleras av veterinärer. Dessutom krävs att alla som arbetar och forskar på EBM uppfyller de lagkrav som finns på specialutbildning för detta ändamål.

De allra flesta forskningsstudierna på EBM görs på smågnagare såsom mus och råtta, men EBM har även en stordjursavdelning och en för Sverige unik operationsavdelning. EBM ingår som en av enheterna i Sahlgrenska Akademins Core Facilities och erbjuder en omfattande service till forskare.

För att få access till och kunna jobba och forska på EBM krävs att man har godkänd utbildning i försöksdjurskunskap, samt har gått en introduktionskurs till EBM. Den lagstadgade utbildningen för arbete med försöksdjur omfattar både teori och praktiska moment. Utbildningens delmoment ges löpande via web-utbildning, föreläsning samt praktisk träning.

Kontakta EBM för mer information om access till EBM och utbildning via kontaktformuläret till höger.

 

Kontaktinformation

Kontakta EBM

Box 415, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Medicinaregatan 15

Extern information

Jordbruksverkets hemsida

Information kring djurskydd, djurförsök, lagstiftning mm.

Försöksdjur (Jordbruksverket)

Direktlänk


Djurförsök.info

Information om djurförsök från universiteten och Vetenskapsrådet.

Core Facilities (CF)

Öppna CFs hemsida i nytt fönster

Sidansvarig: Web master EBM|Sidan uppdaterades: 2017-01-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?